Hauser

Egy kém-thriller napjaink orosz titkosszolgálatában: Vörös veréb

2024. augusztus 10. - Hauser Árpád

Egy nyitott ember számára mindig érdekes, ha egy olyan rejtélyes világba pillanthat be, melyről hétköznapi életében szinte semmit sem tudhat. Ez a bizonyos világ Francis Lawrence 2018-as thrillerében a hírszerzők, főleg az orosz kémek világa, mégpedig napjainkban. A Vörös veréb az orosz kémszervezetbe kalauzol ugyanis el bennünket, ahol speciális csoportot képeznek azok a nők, akiket az ellenséges országok kulcsembereinek elcsábítására, majd likvidálására képeznek ki. Ők a verebek. Nem tudni, valójában is létezik-e Moszkvában ilyen osztály (én egyébként nem hiszem) de mindenképp érdekes eljátszani ezzel a gondolattal.

red_sparrow_jennifer_lawrence.jpg

A kép forrása: thecinemaholic.com

A történet központi karaktere a csinos Dominyika Jegorova (Jennifer Lawrence) ebbe a szervezetbe kerül. Különleges a helyzete, egyrészt mert nagybátyja, Ványa Jegorov (Matthias Schoenaerts) az orosz hírszerzés egyik fejese, másrészt pedig, mert nem önként vállalja a kiképzést, hanem azért, hogy ezzel megmentse családját (leginkább édesanyját) az éhezéstől és az utcára kerüléstől. Dominyika ugyanis egy sérülése miatt már nem tudja támogatni őket, hiszen már nem balettozhat. Bekerül tehát a kémprogramba, és különleges képzést kap csábításból, gyilkolásból. Itt azért kapunk "meredek" jeleneteket, meztekenkedést, kissé ízléstelen helyzeteket.

A film második szakaszában Dominyikát már bevetésekre küldik, például Budapestre, ahol megismeri Nathaniel Nash (Joel Edgerton) amerikai ügynököt, akihez idővel gyengéd szálak kötik. Egy idő után Dominyika rájön arra, csak úgy szabadulhat az orosz kémvilágból, ha átáll az amerikaiakhoz Nathaniel segítségével, és úgy biztosítja jövőjét, hogy alkut köt a CIA-vel. Az alku szerint az amerikaiak kimenekítik nyugatra családostól, ő pedig tálcán adja nekik cserébe nagybátyja fejét. Az alku azért is merül fel Dominyika fejében, mert nagybátyja egy bevetésen cserben hagyja, és engedi brutális megkínzását. Bosszút akar hát állni mindezekért. Az ügyben meglepő szerepet tölt be az orosz titkosszolgálat másik magas beosztású vezetője, Korchnoi tábornok (Jeremy Irons), akihez a film egyik nagy meglepetése is kapcsolódik.

jennifer_lawrence_joel_edgerton.jpg

Joel Edgerton és Jennifer Lawrence. A kép forrása: leonardmaltin.com

A Vörös veréb egyszerre krimi, akció és kém-thriller, mégpedig remek rendezéssel (Francis Lawrence direktori munkáját dicsérve). Nagyon sok a színvonalas akció és Jennifer Lawrence kiemelkedő alakítása is egyértelmű. Jeremy Irons bár csak rövid játékidőt kap, mégis emlékezeteset nyújt az orosz háttérember és kém vezető karakterében. Jók a budapesti jelenetek is, melyeket magyarként szívesen néz az ember. A film zárása egy végső csattanó.

Egészében véve a Vörös veréb kitűnő szórakozás, mert akadnak benne rejtélyek, fordulatok, véres akciójelenetek (mondjuk, nem túl sok), meglepetések és érdekes karakterek, nagyszerű alakításokkal, egy hétköznapi ember számára titokzatos, különleges világban a hírszerzők, kémek furcsa közegében. 

redsparrow_lawrence.jpg

A kép forrásaí: empireonline.com

Ami a Vörös veréb az értékelését illeti: a mafabnál alkalmazott és mellesleg a híres filmkritikus Roger Ebert által is alkalmazott csillagokkal történő jelzéssel a Vörös veréb megérdemli a 4 csillagot. Elsősorban azok fogják élvezni, akik szeretik a kém-történeteket, fordulatokat és jól viselik a meztelenkedős néha véres jeleneteket is. 

4csillag.jpghauser_al.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hauser.blog.hu/api/trackback/id/tr7518463961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása