Hauser

Egy szórakoztató kosztümös kalandfilm

2024. augusztus 13. - Hauser Árpád

Brian Helgeland 2001-es vicces és szórakoztató kosztümös kalandfilmje nem teljesen fikció. A III. Edward (1327-1377) brit uralkodó korában játszódó történetben ugyanis valós történelmi figurák is felbukkannak, mint például Geoffrey Chaucer (Paul Bettany), az első angol nyelven (és nem latinul vagy franciául) alkotó angol költő, aki 1343 és 1400 között élt. Ám ugyanakkor a Lovagregény (A Knight's Tale) vegyíti a modern kor jellemzőit a történelmivel, például a ruhák, a beszédstílus, a táncok és szinte minden más terén. Erre példa már rögtön a film kezdete, amikor a Queen egüttes híres We Will Rock You című 1977-es slágerére szurkol a középkori tömeg egy lovagi torna kezdetén. Furcsa, de mégis élvezetes, mert valahogy a dal tényleg passzol a jelenethez. Ebben pedig a fegyverek, ruhák, középkor páncélok és maga a harc is megfelel a történeti hűségnek. Ugyanakkor XX vagy XXI. századi dolgok továbbra is elő-elő jönnek a fimben. 

lovagregeny.jpg

A kép forrása: thatmomentin.com

Ezért összességében nézve nem történelemhű a Lovagregény, ami miatt csak kosztümös és nem történelmi kalandfilm. Viszont a sztori annyira vicces, és a karakterek annyira szórakoztatóak, hogy ezt megbocsátjuk, mert cserébe kapunk egy tényleg humoros, látványos és szórakoztató történetet. A főszerepben Heath Ledger egy közembert, pontosabban lovag-segédet vagy apródot alakít, aki egy nap lovagnak adja ki magát, hogy kis csapatával elhunyt ura helyébe lépve jövedelemre tegyen szert egy lovagi tornán. Mivel a dolog bejön, innentől kezdve ebből élnek: városról városra járva, lovagi tornáról lovagi tornára jelentkezve nevezik be Williamet (Heath Ledger) újabb viadalokra, hogy begyűjtsék mindenhol a jutalmakat. Williamnak ugyanis egyértelműen van érzéke a lovagi harchoz. A fogásokat, szabályokat fegyvernökként már régen elleste urától a sok év alatt, fiatalos ereje pedig növeli esélyeit. 

lovagregeny_heathe_ledger.jpg

A kép forrása: whatever.scalzi.com

William nagyon jól vív, és ügyesen harcol minden versenyszámban, még a tornák főszámának tekintett lovas lándzsa (vagy dárda) küzdelemben is, amikor a felek lovaikon egymás felé vágtatva próbálják meg eltalálni vagy a nyeregből kilökni ellenfelüket. Közben Williamék a legkevésbé sem törődnek azzal a szabállyal, hogy ezeken a versenyeken csak nemesek indulhatnak. A csapat tagjai: Roland (Mark Addy) Wat (Alan Tudyk) és Geoffrey (Paul Bettany), aki gondoskodik a meghamisított nemeslevélről. Ő a herold, az a személy, aki a tornákon bemutatja ura nemesi címerét és igazolja előkelő leszármazását. Ez persze William esetében hamisítvány, a tornákon a sir Ulrich von Lichtenstein nevet használja. Geoffrey ügyes hamisító, az általa előállított nemes-levéllel minden lovagi tornán indulni tudnak. (Az ő karaktere felel meg a bevezetőben említett Geoffrey Chaucer költőnek.) A problémák ott kezdődnek, amikor William egy nap az egyik lovagi tornán beleszeret Lady Jocelynbe (Shannyn Sossamon), az előkelő és nagyon csinos nemes hölgybe.

lovagregeny_sossamon.jpg

A szépséges Lady Jocelynt alakító Shannyn Sossamon (jobbra). Forrás: youtube.com

A nő korábbi udvarlója, Adhemar gróf (Rufus Sewell) ugyanis bosszút esküszik és azt, hogy kideríti, ki is valójában William. Egyrészt csal a versenyeken és kihegyezett lándzsával rohamoz, másrészt le is leplezi Williamat, a világ elé tárva valódi származását. Ezen a ponton azonban társai összefognak és egy emberként veszik védelmükbe. Látva kitartásukat William mellett, a brit trónörökös, Colville (James Puferoy) megkegyelmez a tehetséges bár alacsony származású önjelölt lovagnak. 

Kapunk humort, vicces párbeszédeket és jeleneteket, izgalmas párviadalokat, középkori látvány-világot és egy romantikus szerelmi történetet. Mi kell még egy jó kosztümös kalandfilmhez? A Lovagregény már több mint 20 éve tartozik a kedvenceim közé. Elfogult vagyok tehát, ezért adok rá 5 csillagot. Mindenkinek ajánlom, de leginkább azok fogják igazán élvezni, akik nem történelmi filmre vágynak, csak egyszerűen jó szórakozásra.

5csillag.jpg hauser_al.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hauser.blog.hu/api/trackback/id/tr4318465939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása