Hauser

Total Recall (2012)

2024. július 21. - Hauser Árpád

Az 1982-ben elhunyt tehetséges sci-fi író, Philip K. Dick 1966-ban írta meg novella formájában a Total Recall alaptörténetét, melyet aztán 1990-ben Paul Verhoeven filmesített meg nagy sikerrel. A filmben Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone és Rachel Ticotin alakítják a legfőbb szerepeket. Később 2012-ben egy másik rendező, Len Wiseman (Die Hard 4.) vette kezébe a sztorit és készítette el az új változatot Colin Farrell, Jessica Biel és Kate Beckinsale főszereplésével. A két verzió stílusában és még tartalmában is eltér egymástól, bár mindkettő egy disztópikus jövőt vázol fel, melyben egy diktatúra ellen lázad fel a központi karakter, akit mindkét részben Carl Hausernek (új személyiségében pedig Douglas Quaid -nek) hívnak.

totalrecall_farrell.jpg

Forrás: screenrant.com

Bár mindkét változat nagyon jó, számomra egyértelműen a 2012-es változat a különlegesebb, mégpedig egyedi hangulata, érdekesebb stílusa, hihetőbb jellege és tehetséges főszereplői miatt (Jessica Biel és Colin Farrell). Amitől a 2012-es Total Recall egy 5 csillagot produkció (ahogyan a mafabon [Magyar Film Filmadatbázis]) értékelünk egy 5 csillagig terjedő skálán) az annak a disztópikus diktatúrának és jövőnek a megjelenítése, melyben a Matthias és Hauser vezette felkelők szembeszállnak a diktatúrával. Kapunk szerelmet, önfeláldozást, harcot, küzdelmet és lenyűgöző képeket egy futurisztikus városról. Izgalmas, szórakoztató és látványos a kivitelezés, remek rendezéssel és élvezetes alakításokkal.

jessica_biel.jpg

Jessica Biel mint Melina. Forrás: LINK

Amiben közös a két feldolgozás:

Mindkét változatra igaz, hogy a jövőben játszódik, a központi karakter pedig Carl Hauser, aki eleinte profi katona, hírszerző és kommandós Cohaagen kancellár oldalán, vagyis kezdetben a diktatúrát szolgálva. Ám Hauser egy nap megismeri az ellenállást, a felkelők céljainak igazát és megszereti a gyönyörű Melinát is így átáll a lázadókhoz. Ekkor azonban elkapják a kancellár emberei, majd törlik emlékeit és új személyazonosságot adnak neki egy feleséggel (aki természetesen a kancellár embere és csak szemmel tartja Hausert). Az új életében Hauser egyszerű munkás, Doglas Quaid néven, de egy nap mikor egy "emlékgyártó" szolgáltatást vesz igénybe, kiderül számára, hogy valójában kicsoda. Ekkor újra a felkelők közé áll, csatlakozik a Matthias vezette lázadókhoz, újra összejön Melinával és harcot kezd a kancellár ellen. Ezek a közös pontok.

És most az eltérések:

Az 1990-es változatban a fő helyszín a Mars gyarmatbolygó, ahol a Cohaagen kancellár (és diktátor) elleni lázadás legfőbb fészke található. Ezzel szemben az új 2012-es filmben minden a Földön játszódik, ám itt is van egy gyarmati terület, mégpedig a Föld túloldalán, ahová a bolygó belsején keresztül vezet az úgynevezett Transz. Ezen ingáznak a melósok minden nap, amikor a túlzsúfolt és egészségtelen gyarmattelepről mennek munkába a túloldalon lévő anyaállam gyáraiba. A  Föld minden más területe lakhatatlan és kihalt pusztaság. Jelentős különbség, hogy amíg a régi változatban a küzdelem tétje a Mars terraformálása (egy hatalmas szerkezet bekapcsolásával mely légkört tudna adni a bolygónak) és amelynek lehetőségét titokként kezeli Cohaagen, hogy elnyomhassa a Marson élőket, addig a 2012-es új változatban a tét közvetlenül Cohaagen megbuktatása a diktatúrát szolgáló droid-katonák (és rendfenntartók) leállító kódjának aktiválásával illetve a Transz felrobbantásával. Különbség van a stílusban is: a régi változat meseszerűbb, több humorral és például mutánsokkal, addig az új komorabb, realisztikusabb stílusú és hangulatú. 

kate_beckinsale.jpg

Forrás: fearofaghostplanet.com

A 2012-es Total Recallban Colin Farrell ideális választás Hauser szerepére, egész lénye megfelel a karakternek. Hauser ugyanis éppen ilyen figura: komor, gyors, elszánt és kisportolt. A női szereplők terén is az új változat a hitelesebb: Kate Backinsale a legkevésbé sem "cica-baba" karakter (mint Sharon Stone a régi változatban), hanem kőkemény harcos, aki mindvégig az utolsó pillanatig üldözi Hausert. Jessica Biel pedig emlékezetes jelenség az új feldolgozásban, hiszen ezer arcát mutatja meg Melinaként (és kétségtelenül a legszebb színésznők egyike Hollywoodban).

Végül mindenképp szeretnék szólni néhány szót a 2012-es változat hihetetlen látványvilágáról. Először is arról a városról, ahol Hauser munkásként él a gyarmaton (még mint Quaide) oldalán a csodaszép Lorival (Kate Backinsale). A házak különleges elrendezésűek, úgy kialakítva mintha lebegnének, valójában egymáshoz kapaszkodva teraszosan épülnek fel. Másodszor egészen elképesztő az anyaország nagyvárosi képe is, a gyorsan száguldó légpárnás kocsikkal, melyek között egy egész jeleneten keresztül szlalamozik Hauser, előbb gyalogosan, majd maga is beülve egy ilyen légpárnás kocsiba (melyet Melina vezet). Végül harmadikként ott a Transz, mely a Föld-magon keresztül száguld át a bolygón és amelyen izgalmas harcot vív a Hauser-Melina páros az őket üldöző droid-katonákkal (és persze Lorival). Az egész elképesztő, mindhárom látvány-elem.

totalrecall_2012_city.jpg

A képek forrása: screencrush.com és timeout.com.

Összegezve: mindkét Total Recall filmet csak ajánlani tudom megtekintésre (annak aki még egyiket sem látta) de az igazán szórakoztató, izgalmas és székhez szegező változat a Len Wiseman rendezte 2012-es új feldolgozás.  

5csillag.jpg

hauser_al.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hauser.blog.hu/api/trackback/id/tr3718451299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz Gerlich 2024.07.22. 23:41:22

Mindkét Toltal Recall film nagyon jó. A régebbi, Svarci féle feldolgozás viccesebb, az új változat látványosabb.

Hauser Árpád 2024.07.22. 23:42:37

@Fritz Gerlich: Így igaz, plusz Schwarzenegger és Sharon Stone hírneve sokat nyom a latban. Népszerűbb az ő változatuk jelenleg. De sebaj, mindenki azt a verziót nézze, amelyik neki jobb! :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2024.07.23. 22:50:47

Érdekes, a 2012-es változatot nem volt türelmem sokáig nézni, rókanyúzásnak tartottam, kiejtettem a gondolataim közül, de ezek szerint hiba volt, újra teszek vele egy kísérletet, most már több türelemmel, köszönöm az ajánlást.

Antonov_ 2024.07.23. 22:53:35

Nekem is az új változat a kedvencem Colin Farell és Jessica Biel főszereplésével. Egyszerűen hihetőbb, realisztikusabb és látványosabb.
süti beállítások módosítása